Queens Of The Stone Age – ...Like Clockwork

24. jul 2013.

 
 

Ocena: 9/10

Izdavač:

Matador

Godina:

2013

Format:

Album, CD

Trajanje:

10 pesama / 46 minuta

 
 
Posle skoro šest godina pauze Queens Of The Stone Age nedavno su se oglasili novim, šestim po redu, studijskim albumom ...Like Clockwork.

Josh Homme je jedna od najzanimljivijih figura modernog rocka. Počevši od grupe Kyuss, pa preko Queens of The Stone Age, čuvenih Desert Sessions (pogotovo Vol. 9 i 10) i supergrupe Them Crooked Vultures sa Dave Grohlom i John Paul Jonesom, uvek je bio u središtu izuzetno zanimljivih ideja, projekata, okružen talentovanim muzičarima.

Visoki momak narandžaste kose, ove godine puni 40 godina a moglo se desiti i da ih ne doživi. Naime, rutinska operacija kolena dovela je do kliničke smrti na operacionom stolu, koja je ipak, trajala samo nekoliko trenutaka. To iskustvo je dobro uzdrmalo Hommea koji je posle toga razmišljao da li da nastavi da se bavi muzikom ili da sve batali.

Ipak posle silnih razgovora, uključujući i onaj sa Trent Reznorom, odlučio je da pokuša da prevaziđe ovo iskustvo jedinim čime je smatrao da može - a to je muzikom.

Novi album ...Like Clockwork ima 10 kompozicija koje prosečno traju između 4 i 5 minuta, dakle nema predugih pesama. Josh je ovde koncizan i precizan. U svojim tekstovima iskazuje sva razočaranja, sve sumnje, sve nedoumice koje su mu se godinama nakupile.

Muzički, okružen je silnim gostima tako da osim Dave Grohla na bubnjevima, tu su kao gosti Mark Lanegan, bivši basista Nick Olivieri, vođa Scissor Sisters Jake Shears, basista Troy Van Leeuween, Trent Reznor, Alex Turner iz grupe Artic Monkeys i na rockerskoj "Fairweather Friends" niko drugi nego Ser Elton John na klavijaturama i pratećim vokalima.

Od elegantne početne "Keep Your Eyes Peeled" (sa Jake Shearsom), preko rockerske "I Sat By The Ocean" i "If I Had A Tail", gde se i vokalno i muzički oslanja na radove Davida Bowiea, pa dalje do Zeppelinovske "My God Is The Sun", Josh Homme ne zna za promašaj. Predivna i fragilna balada "The Vampyre Of Time And Memory" je još jedan vrhunac albuma. Takodje "Kaliopsia" koja menja lagano skoro sanjivo raspoloženje i rasvirane hard rock delove. Ima tu dosta glam rocka ali u svom najboljem obliku a sve melodije su bez greške. Praktično, nema ni jedne stvari koja je višak ili samo popunjava prostor na albumu. "Fairweather Friends" je pravi progresivni rock sa Elton Johnom kao gostom, koji je ipak prekriven moćnim gitarama. "Smooth Sailing" je pomalo isčašen funk sa falseto vokalom, izuzetno efektan. Ko je za plesni podijum?

Najduža pesma (6 minuta) "I Appear Missing" je zavodljiva u svojoj quiet loud kombinaciji i predstavlja još jedan pogodak izuzetno ekspresivnog vokala. Poslednja pesma, naslovna "...Like Clockwork" sa minimalnom klavirskom pratnjom na početku i tananim Joshovim glasom, razvija se zahvaljujući aranžmanu Jamesa Lavellea u pesmu epskih razmera i neočekivani ali izuzetan završetak ovog savršenog albuma.

Reći da ga slušam po koji ko zna put i da zavidim mojim prijateljima koji su bili na koncertu Queensa u Beču, bilo bi nedovoljno. Što bi rekli Englezi ...understatement!

Slušajte ovu ploču, ponovo i ponovo!



slobodan vlaketiĆ

 
 

recenzije


David Bowie
The Next Day
(Columbia)

Nick Cave & Bad Seeds
Push The Sky Away
(Bad Seed Ltd)

Bob Dylan
Tempest
(Columbia)

Patti Smith
Banga
(Columbia)

PiL
This is PiL
(PiL Official)

Jack White
Blunderbuss
(XL/Third Man)

Dr John
Locked down
(Nonesuch)

Bruce Springsteen
Wrecking Ball
(Columbia)

Leonard Cohen
Old Ideas
(Columbia)

Tom Waits
Bad As Me
(ANTI-records)

Emmylou Harris
Hard Bargain
(Nonesuch Records)

Fleet Foxes
Helplessness Blues
(Sub Pop)

Lucinda Williams
Blesses
(Lost Highway)

R.E.M.
Collapse Into Now
(Warner Bros. Records)

Wire
Red Barked Tree
(Pink Flag)

Gang Of Four
Content
(Yep Roc)

Roze poze
Ko je reko' rokenrol?
(samostalno izdanje grupe)